Σύκα και κατανάλωση
ΣΥΚΑ -ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Τα σύκα διαφέρουν πολύ σε χρώμα και υφή ανάλογα την ποικιλία. Τα περισσότερα είναι σε ξηρά μορφή είτε λόγω έκθεσης τους στον ήλιο είτε λόγω ανθρώπινης επεξεργασίας. Εφόσον τα φρέσκα δεν διατηρούνται, πρέπει να αγοραστούν μια ή δύο μέρες πριν την κατανάλωση σε συσκευασία και μακριά από άλλα τρόφιμα και σε δροσερή θερμοκρασία. Αυτά που είναι σε ξηρή μορφή πρέπει επίσης να διατηρούνται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος τυλιγμένα επίσης για να μην αλλοιώνονται από τον αέρα. Πριν την κατανάλωση, πλένουμε καλά με δροσερό νερό τα φρέσκα σύκα και μετά τα ξεφλουδίζουμε απαλά. Τα ξηρά σύκα εκτός από την απλή κατανάλωσή τους μπορούν να τοποθετηθούν για αρκετά λεπτά στο νερό έτσι ώστε να γίνουν πιο χυμώδη. Είναι γευστική η κατανάλωσή τους επίσης με βρώμη ή με γιαούρτι. Λόγω του αλκαλικού τους pH έχει θεωρηθεί ευργετικό για αυτούς που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα. Στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική είναι αγαπημένο συστατικό στα γλυκά, τις μαρμελάδες, τα ζελέ, τα κέικ, τις πίτες. Τα σύκα προσθέτουν γεύση αλλά και θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, λόγω μιας ουσίας που περιέχουν, διατηρούν τα προϊόντα φρέσκα και μαλακά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην ανατολική Ασία και όχι μόνο, καταναλώνεται ως χυμός. Στις Μεσογειακές χώρες, χρησιμοπιείται στην παρασκευή αλκοόλ αλλά και καπνού. Τα ξηρά σύκα, κατόπιν επεξεργασίας, χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικά του καφέ.